stadia-van-voorbereiding-van-popcorn-site

Waarom popcorn popt

Waarom zegt popcorn "pop"als het popt?

Vanwege de minieme hoeveelheid water n de kern van de korrel. Als het kernwater opwarmt verdampt het. De damp gaart het zetmeel in de korrel, waarna het uitzet. Dit zorgt voor toenemende druk op het vliesje, waarna de korrel openbreekt en de waterdamp kan ontsnappen. De kleine holle ruimtes waar eerst het water in zat, trillen hierbij en produceren zo het bekende pop geluid. Het is vergelijkbaar met het geluid van een champagnekurk die van de fles knalt.

De pop klinkt niet gelijk met het scheuren van het gele vliesje . De "pop"klinkt vlak na het scheuren en is daar dus een gevolg van.

 Als het vliesje breekt, schiet een uitstulping van gegaard zetmeel naar buiten. Dit gaat met zo'n kracht dat de korrel omhoog-springt.

180 graden Celsius is de perfecte popcorn temperatuur. Bij die temperatuur popt gemiddeld 96 procent van de maïskorrels.